Counting days

Daisypath Vacation tickers

Friday, May 20, 2011

Bahaya Diabetes perempuan mengandung.


.

Saya percaya semua orang tahu diabetes tu apa.

bahasa pasar- Kencing Manisss.

ok, bukan nk cerita tentang diabetes. tapi nak cerita tentang effect Diabetes pada ibu2 yang sedang mengandung di luar sana. tapi takkk bolehhh nak kawal pemakanann...

Bila si Ibu mengambil pemakanan bergula yang sangat2 tinggi, gula dalam darah akan memuncak dengan mendadak! kalau hari2 mcm ni, hari2 lah memuncak!

Anda tahu ibu berkongsi semua benda dengan baby dlm perut? pandaiii....

jadi, gula yang memuncak tu, dikongsi juga kan???

ape jadi dengan baby? ade effect?

baby akan menerima sebanyakk mungkin gula yang ditelan ibu. apa ibu makan, baby makan. kalau mcm tu, baby pun boleh dpt diabetes lah?? tepat sekali!!

ini akan mengakibatkan kelahiran BIG BABY. a.k.a MACROSOMIA.

ingat, bukan semua big baby tu bagus! big baby diabetes is a NIGHTMARE!

BIG, BIG, BIG, sampai bila tiba masanya dia nak lihat dunia, dia tak mampu nak keluar! sebab baby terlalu besar.

ibu kesakitan --> baby cuba untuk keluar --> vagina mula buka --> kepala baby mula keluar --> TAPI!

tapi badan terlalu besar, badan baby tak bolehh keluar. baby tersangkut! kepala lihat dunia, tapi badan masih didalam. ape nak buat???

tarik baby??? NO.

caesarian???NO.

kepala baby dah keluar, TAK BOLEH tarik masuk balik    


WHAT TO DO????? WORSE NIGHTMARE.......

DECAPITATION!!! nauzubillah!!! none of us wants that to happen right????

ibu mana yang sanggup melihat kepala anak dipotong? salah ibu? salah siapa?

salah kita, masyarakat yang tak ambil kisah tentang kepentingan kesihatan.

jadi, jagalah pemakanan anda!
make sure ibu makan sedap, tapi sehat dan seimbang ok!

2 comments:

rahmah said...

scary! Mmg penah ke bnd cani jd? Yg potong kpale baby tu? Ngeri! Huhu.

Syazlin Sazali said...

gestational DM & hypertension sangat common kat sini. Nanti clerkship obg siap boleh hafal report for those 2 conditions sbb byk kes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...