Counting days

Daisypath Vacation tickers

Sunday, October 30, 2011

Untukmu, Amira.

Di kelewatan malam yang sunyi, tatkala ramai yang lain melelapkan mata. Aku, dibelenggu rasa bersalah dalam diri. Allah, berdosakah aku, mengabaikan ukhwah itu.

Untukmu, sahabatku, Amira. Aku menerima berita kepulanganmu ke Malaysia esok hari. Hati ini berat sekali. Gundah. Bersalah kerana tidak menjengukmu setelah sekian lama. Ingin sekali aku menjadi tempat untukmu berkongsi 'cebisan' hati, yang masih cekal hingga ke hari ini.

Untukmu Amira, ku panjatkan doa, agar kekuatan itu terus menjadi sumbu Iman-mu. Agar kekuatan itu, sentiasa dipelihara Allah. supaya kecintaan pada Tuhanmu makin erat.

Untukmu Amira, tatkala engkau lelah, ingatlah, bahawa segalanya dari Tuhanmu.

''dan Dia tidak akan sesekali membebanimu, melainkan dengan kesanggupanmu.''


''Maka  yang manakah nikmat Tuhanmu, yang engkau dustakan?''

Sahabatku Amira, kasihnya aku pada mu, hanya kerana Tuhan yang Satu. InsyaAllah, dengan kesihatan dariNya, kita ketemu.

Teruskan langkahmu. Kejarlah cita semampu-mu.

Moga engkau sentiasa di bawah RahmatNya

Moga berjumpa lagi, Amira..
.

Sunday, October 23, 2011

4th year- medical student

Lama sgt dah tak blogging. naik sawang. heh.


So much that i've been through. No words could describe it. well, lets get back to the topic.


diam tak diam, i'm officially a 4th year medical student now. Alhamdulillah. pantas masa berlari. tak terkejar.


Opthalmology, ENT, Community Medicine, POOF. habis mcm tu je. bukan nak kata senang. tapi yg sebenarnya, system kolej disusun balik. Those 3 subjects, is no more considered as  the core subjects of 3rd year. so, my studies ended mcm tu je.tup tup, masuk 4th year. takde final exam pun for 3rd year. RELIEF la jugak..hehe...


because of that, kitorg dapat excuse seminggu yang mengejut. Transition week katanya. well, too last minute for big holiday plans!


balik malaysia? last minute tickets are effing expensive! so my friends and i decided to go for a short trip to HAMPI.


ever heard of HAMPI?? Unesco Heritage yawwww...i'll tell you the details in the next entry ok?;))


so, that's it. I'm OFFICIALLY a 4th year Medical Student!!! wohhhooooooo!!!


*cough2* Bujet suke lah tuh. tak sedar diri subjek 4th year gile HARDCORE punya susah.


Paedriatrics!
Obstetric and Gynaecology!
Medicine!
Surgery!( my fav of all ) bahahahhaha....*DIE*


Sunday, October 9, 2011

To You, my Lord.



And to You, Allah, I shall return, forever.

Watch my tears, Listen to my heart. You know, whats deep inside.

 Forgive me Allah. Astaghfirullahalazim.

Friday, May 20, 2011

Bahaya Diabetes perempuan mengandung.


.

Saya percaya semua orang tahu diabetes tu apa.

bahasa pasar- Kencing Manisss.

ok, bukan nk cerita tentang diabetes. tapi nak cerita tentang effect Diabetes pada ibu2 yang sedang mengandung di luar sana. tapi takkk bolehhh nak kawal pemakanann...

Bila si Ibu mengambil pemakanan bergula yang sangat2 tinggi, gula dalam darah akan memuncak dengan mendadak! kalau hari2 mcm ni, hari2 lah memuncak!

Anda tahu ibu berkongsi semua benda dengan baby dlm perut? pandaiii....

jadi, gula yang memuncak tu, dikongsi juga kan???

ape jadi dengan baby? ade effect?

baby akan menerima sebanyakk mungkin gula yang ditelan ibu. apa ibu makan, baby makan. kalau mcm tu, baby pun boleh dpt diabetes lah?? tepat sekali!!

ini akan mengakibatkan kelahiran BIG BABY. a.k.a MACROSOMIA.

ingat, bukan semua big baby tu bagus! big baby diabetes is a NIGHTMARE!

BIG, BIG, BIG, sampai bila tiba masanya dia nak lihat dunia, dia tak mampu nak keluar! sebab baby terlalu besar.

ibu kesakitan --> baby cuba untuk keluar --> vagina mula buka --> kepala baby mula keluar --> TAPI!

tapi badan terlalu besar, badan baby tak bolehh keluar. baby tersangkut! kepala lihat dunia, tapi badan masih didalam. ape nak buat???

tarik baby??? NO.

caesarian???NO.

kepala baby dah keluar, TAK BOLEH tarik masuk balik    


WHAT TO DO????? WORSE NIGHTMARE.......

DECAPITATION!!! nauzubillah!!! none of us wants that to happen right????

ibu mana yang sanggup melihat kepala anak dipotong? salah ibu? salah siapa?

salah kita, masyarakat yang tak ambil kisah tentang kepentingan kesihatan.

jadi, jagalah pemakanan anda!
make sure ibu makan sedap, tapi sehat dan seimbang ok!

Monday, May 16, 2011

Penyakit hati.



Aku pasti semua orang pernah merasa begini.

Lalu aku tanyakan pada seorang sahabat.

''Apa hukumnya bila kita malas nak menderma pada orang yang sama?''

''Tidak berdosa. tetapi, itulah penyakit hati.''

Contohnya la, untuk situasi aku di negara India ni. Hampir tiap2 hari, aku didatangi peminta sedekah. Kebanyakannya orang yang sama. ye lah, aku lalu tempat sama, orang sama lah. 

Contoh utk korg yang di Malaysia, mungkin tiap2 kali korang ke pasar malam/ pasar tani, orang yang SAMA jugak lah yang duduk di atas jalan, berlapikkan kotak, meminta sedekah.

Pernah tak korang terfikir mcm ni, ''hmmm... orang sama lagi...tiap2 minggu pasar malam dia ada. takkan nak bagi tiap2 minggu. kan dah bagi byk kali''

okay...kalau korang rasa mcm tu, tahu kenapa? jawapannya, 

'' PENYAKIT HATI. Apa bezanya kita dengan orang KAYA yang bersedekah setahun sekali ? sedangkan kita dan dia, dua2 mampu untuk bersedekah ''

tersedak aku.

katanya, bersedekah itu antara cara yang paling mudah untuk kita berpahala. berapa ukuran pahalanya? usah difikirkan.

'' Biar tangan kanan bersedekah, tanpa tangan kiri mengetahui ''

Bila kita TER-jumpa, atau TERnampak orang yang meminta sedekah, anggap la itu peluang yang ALLAH nak bagi kepada kita untuk bersedekah! :) Maknanya, Allah ingat kat kita. jadi, bila kita bersedekah, ingat lah kat Allah. tak perlu bagitahu org lain yang kita baru je bagi 10 sen kat orang tu.

10 SEN JE???

sekalipun 10sen, itu tetap bersedekah. Tak perlu cari RM10, ataupun RM50 utk bersedekah. mcm mana Allah pandang nilai sedekah kita?? wallahua'lam. DIA lebih Mengetahui.

The best of Sadakah, is when you give what ever that comes to your mind. without taking minutes to think what, which, or how much to give.

Sebab bila kita mula mengira duit dalam purse, mula lah tangan kiri dan kanan pegang duit itu ini. sudahnya fikir seratus kali, nak bagi berapa.

Nabi Muhammad s.a.w dan Aisyah r.a pernah didatangi pemuda miskin. Meminta sedekah. Lalu Aisyah bertanya, '' Ya Muhammad, apa yang kita harus berikan? kita hanya ada sebiji kurma di dapur ''

Lantas Rasulullah menjawab,'' berikan sahaja sebiji kurma itu.'' 

MasyaAllah, kalau kita lapar teramat sgt, Gastric, ada sekeping je biskut Mary. Tiba2 ada orang datang meminta. Adakah kita akan bagi? mungkin ada yang akan bagi. mungkin juga ada yang berfikir 100 kali.

Sedekah yang dituntut ialah apabila kita memberi sehingga orang yang diberi, mampu untuk berdikari. dan lebih baik, apabila yang diberi, mampu untuk memberi pada yang lain pula.
Jadi, apa salahnya kita memberi pada orang yang sama..=) Mana tahu, kita asyik bagi kat orang yang sama je, lepas tu orang tu pulak ade duit lebih untuk bantu orang lain. bestnya!

JOM BERSEDEKAH!!

Wednesday, May 11, 2011

Sakit tekak?

Sekarang di India musim panas. jadi ramai org sakit. demam la, batuk la,  sakit tekak la.. must be some kind of viral thingy in the air. Aku sendiri pun baru baik dari demam.

Back to the topic, kalau anda sakit tekak, ape anda buat?

jumpa doctor? bagus. tapi doctor bagi ubat ape?

Antibiotik?? 


Kalau anda setakat sakit tekak, baru demam dua tiga hari, dan doctor tu bagi antibiotik Adalah lebih baik, anda bangun, dan keluar dari klinik tu terus. Mungkin, boleh ckp gini, '' Doctor, doctor, tak bagus bagi antibiotik senang2 mcm ni taw. Doctor balik bace buku sikit lagi ye.'' okay, say it nicely lah. hehe


tahu kenape? Antibiotik ni, dihasilkan dari sumber2 kultur bacteria and tumbuhan2 yang tertentu. Ingat senang ke nak perah Bacteria2 tu suruh dorang buat antibiotik banyak2? haaaa...sebab tu, antibiotik MAHAL.


Usage of antibiotik yang kerap boleh menyebabkan resistance, @ kebal antibiotik.

akibatnye? pesakit akan kebal terhadap kebanyakan ubat-ubatan. maka, memerlukan ubat yang lebih tinggi dosage nya dari orang biasa.

Jadi, apa perlu buat bila sakit tekak??

Kalau aku jumpa doctor di India sebab sakit tekak, diorang akan kata mcm ni.

'' just go home, and gargle with salt water...no need of drugs for now..if u have fever, just take paracetamol. ''

nampak betapa doctor2 India tidak membazirkan wang anda! tak perlu immediate antibiotik treatment. Sape yang pandai2 bagi antibiotik, confirm kena marah kaw2. sebab tak pakai otak. buang duit pesakit. lol.

macam mane nak dapat salt water? SENANGGGG...

first, take a small bowl, filled with water.

Make sure its warm!

then, add a big pinch of salt. ( well, it depends on the amount of water )


Stir it up. and gargle!!!




Trust me, thats how Doctors in India treat patients with SORE THROAT!
gargle lah dua,tiga kali sehari...sampai elok..=) u'll feel the difference..
how?? here's how;
- salty water has hypertonic effect
- hypertonicity pulls the edematous tonsil away
- salt kills bacteria

logical enough??? then GIVE IT A TRY!!!=))


p/s: tapi kalau dah lebih seminggu demam and sakit tekak, saya nasihatkan jumpa lah doctor.=)

Tuesday, April 26, 2011

Tangisan seorang pesakit.

Hari ni aku start posting kat department surgery balik. ( we have rotations )  EXCITED. tak tipu.=)
i love surgery. InsyaAllah, by Allah's will, that's what i want to specialize into. ameen.

Lepas aku present the case, Doc demo la skit2 cara nak examine Inguinal Hernia patient tu. Patient tu dah tua.Penuh uban di kepala. Mungkin sebaya atuk2 kita semua.

Patient was a Tuberculosis patient 30 years back. 1 year ago, he had left inguinal hernia. 5 months back, he got right inguinal hernia pulak. and thats why he came. A poor man like him, knows nothing about all this. All he knows is, he need to see a doctor, if the swelling occur on the other side.

Then, doc suruh aku demo balik ape yg die ajar tadi. When i was doing some test on the patient, he suddenly broke down. He cried. Cried, because he was so worried, about anything wrong with him this time.

Ye la, seminggu ni,student doctors asyik datang and learn examining hernia on him.  Layman like him, must be very worry, when all the doctors kept on coming examining him. If I were in his place, I would definitely be worried.

He cried. Saying sorry to the doctor and me. He can't go on with the examination. He asked the doctor, holding his hands tightly. '' Is there anything wrong with me? ''

Sebak la jugak aku kat situ. Guilty pun ada. Pitty apetah lagi. tapi kena act professional lah. takkan aku pun nak meleleh kat situ.

After that, Doc pun explain everything to him. that everyhting is fine. The students came here just to learn. Not because there's something serious going on with him. Doctor comforted him nicely. Patting him at back. and he was fine again. So we said sorry for making him worried and uncomfortable. Then continue our discussions in the office.

Itu saje sharing aku for today.

* These things I learnt, are making me not just a good doctor,but also a better human..

p/s: The stories I share hanye sekadar perkongsian perjalanan aku in becoming a doctor. Bukan untuk mengaibkan siapa2.=)

Saturday, April 16, 2011

Ringgit vs rupees.

Aku dah 2 kali, dimalukan oleh duit rupees.haha. mmg malu.

tahu kenape? tengok ni.