Counting days

Daisypath Vacation tickers

Wednesday, May 11, 2011

Sakit tekak?

Sekarang di India musim panas. jadi ramai org sakit. demam la, batuk la,  sakit tekak la.. must be some kind of viral thingy in the air. Aku sendiri pun baru baik dari demam.

Back to the topic, kalau anda sakit tekak, ape anda buat?

jumpa doctor? bagus. tapi doctor bagi ubat ape?

Antibiotik?? 


Kalau anda setakat sakit tekak, baru demam dua tiga hari, dan doctor tu bagi antibiotik Adalah lebih baik, anda bangun, dan keluar dari klinik tu terus. Mungkin, boleh ckp gini, '' Doctor, doctor, tak bagus bagi antibiotik senang2 mcm ni taw. Doctor balik bace buku sikit lagi ye.'' okay, say it nicely lah. hehe


tahu kenape? Antibiotik ni, dihasilkan dari sumber2 kultur bacteria and tumbuhan2 yang tertentu. Ingat senang ke nak perah Bacteria2 tu suruh dorang buat antibiotik banyak2? haaaa...sebab tu, antibiotik MAHAL.


Usage of antibiotik yang kerap boleh menyebabkan resistance, @ kebal antibiotik.

akibatnye? pesakit akan kebal terhadap kebanyakan ubat-ubatan. maka, memerlukan ubat yang lebih tinggi dosage nya dari orang biasa.

Jadi, apa perlu buat bila sakit tekak??

Kalau aku jumpa doctor di India sebab sakit tekak, diorang akan kata mcm ni.

'' just go home, and gargle with salt water...no need of drugs for now..if u have fever, just take paracetamol. ''

nampak betapa doctor2 India tidak membazirkan wang anda! tak perlu immediate antibiotik treatment. Sape yang pandai2 bagi antibiotik, confirm kena marah kaw2. sebab tak pakai otak. buang duit pesakit. lol.

macam mane nak dapat salt water? SENANGGGG...

first, take a small bowl, filled with water.

Make sure its warm!

then, add a big pinch of salt. ( well, it depends on the amount of water )


Stir it up. and gargle!!!




Trust me, thats how Doctors in India treat patients with SORE THROAT!
gargle lah dua,tiga kali sehari...sampai elok..=) u'll feel the difference..
how?? here's how;
- salty water has hypertonic effect
- hypertonicity pulls the edematous tonsil away
- salt kills bacteria

logical enough??? then GIVE IT A TRY!!!=))


p/s: tapi kalau dah lebih seminggu demam and sakit tekak, saya nasihatkan jumpa lah doctor.=)

2 comments:

cik kumbang said...

thanx sgt2...
info yg sgt diperlukan saat ini...sbb ngah sakit tekak n maybe bakal slsema...huhu~
tq2

Nur said...

hahha..betul tuh..nih tak sakit sikit pon nak antibiotik..bagusla doc kat india tuh..jimaaaaaaaaaaaaaaaat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...